Het inkomstenjaar 2019 is al lang achter de rug en we leven stilaan in de aanloop naar het jaareinde. Als fiscale raadgevers wacht ons nog een belangrijke taak: het invullen en indienen van aangiftes in de belasting van niet-inwoners. Graag benutten wij, zoals zovelen, hiervoor het zoveel aangeprezen elektronisch Tax-on-Web systeem.
Dit jaar zijn er bijzondere kwelgeesten aan het werk bij de FOD Financiën, gezien het maar niet lukt om papieren aangifteformulieren tijdig te versturen en ook het Tax-on-Web systeem blijkt dit jaar uitzonderlijk weerbarstig te zijn.
Terwijl we geduldig wachten op de aangiftes dwaalt onze aandacht af naar de website van de FOD Financiën. Daar speelt zich dezer dagen een boeiend vervolgverhaal af. Voor een aantal gehuwde of wettelijk samenwonenden werd immers een dossier als alleenstaande op het Tax-on-Web systeem opgeladen. Zij kunnen via deze web tool onmogelijk een gezamenlijke aangifte indienen.
We lezen op de website wat er moet gebeuren als de partner niet is opgenomen in de aangifte. Volgend hoopgevend bericht komt ons tegemoet:
Wij klikken op de link. Om de aangifte toch nog elektronisch te kunnen indienen werd ons tot gisteren gemeld dat we een gewone brief per post naar de FOD Financiën moeten sturen met een niet nader gespecifieerd document, dat de gezinssituatie sinds 1 januari zou moeten aantonen. Dat dit anno 2020 en midden in de nieuwe COVID-19 sperperiode nog via brief moet gebeuren en niet via e-mail is een groot raadsel. Meer nieuws werd beloofd vanaf 4 november.
Met veel spanning openden we vandaag dan ook de website in afwachting van de oplossing. Nu blijkt dat de voormelde brief misschien niet voldoende was en dat ook het rijksregisternummer moet worden medegedeeld (ook per post?). Het ontgaat de fiscus en haar informatici nog steeds dat niet-rijksinwoners vaak geen rijksregister nummer hebben. Velen kunnen dan ook onmogelijk aan dit verzoek voldoen. De oplossing is er nog altijd niet, maar meer informatie wordt “binnenkort” (met typfout op de website) beloofd.
Samen met ongetwijfeld zoveel anderen vragen wij ons af wanneer men er eindelijk in zal slagen om een elektronisch aangifteformulier ter beschikking te stellen, dat men gewoon kan invullen en indienen zonder allerhande poespas en eindeloze wachttijden.
Wij kijken alvast uit naar de volgende episode in het verhaal van deze schier eindeloze inefficiëntie en leven in de hoop dat de aangifte toch nog voor de feestdagen kan worden afgerond.