Stel, je hebt de belastingaangifte over 2020 reeds ingediend, maar achteraf stel je vast dat er een foutje in de aangifte was geslopen.
Wanneer je Tax-on-Web hebt gebruikt, dan krijg je een éénmalige kans om zelf nog een correctie door te voeren. Dit moet wel erg snel gebeuren want je krijgt hier maar tijd voor tot 15 juli.
Bij een papieren aangifte kan je zelf geen correcties meer aanbrengen eens de aangifte is ingediend. Je zal het belastingkantoor moeten contacteren om de fout te melden en een spontane correctie te vragen.
Het is mogelijk dat je een Voorstel van Vereenvoudigde Aangifte VVA hebt gekregen. Vanaf 15 juli krijgt het voorstel een definitief karakter en wordt het vanaf dan gelijk gesteld met een ingediende aangifte. Mocht je toch nog een fout vaststellen, dan kan je eveneens contact opnemen met het controlekantoor om een correctie te vragen.
Voor het corrigeren van een VVA kan je ook nog overwegen wat extra tijd ‘te kopen’ door gebruik te maken van een professionele mandataris. Deze kan via een volmacht Tax-on-Web vooralsnog een volledige en meteen correcte aangifte indienen tot 21 oktober. De fiscus raadt op haar website in dit geval wel aan om het mandaat te activeren voor 31 augustus.
Fiscaal Ideaal raadt aan om in alle gevallen een VVA grondig na te kijken. Het aantal vastgestelde fouten neemt van jaar op jaar toe en de bedragen aan teveel betaalde belastingen kunnen fors oplopen.
Je kan in elk van de gevallen (aangifte op papier of Tax-on-Web of een VVA) altijd nog een bezwaar of een verzoek tot ambtshalve ontheffing indienen zodra je een aanslagbiljet hebt ontvangen, waarbij je vaststelt dat de belasting niet correct werd gevestigd. Let wel op: voor een aantal rechtzettingen is de termijn om te reageren beperkt tot slechts 6 maanden. Het is dus belangrijk alert te reageren.