Een van de maatregelen van de regering Di Rupo treft vooral het vermogen van rijke Belgen. Bepaalde roerende inkomens zullen belast worden met een extra taks van 4%.
Zoals al genoegzaam bekend is zal de roerende voorheffing van 15% verhoogd worden tot 21%. Dit geldt vooral voor obligaties en kasbons die tot eind 2011 aan 15% werden belast. Spaarrekeningen blijven wel aan 15% belast en blijven genieten van de vrijstelling van 1770 euro. Die vrijstelling wordt in 2012 zelfs opgetrokken tot 1830 euro. Ook de recente staatsbon waarop men tot 2 december 2011 kon intekenen wordt gespaard: daar blijft de voorheffing 15%. Ook voor vennootschappen is Di Rupo mild: de liquidatieboni blijven (voorlopig?) aan 10% belast.
Wie als natuurlijk persoon een roerend inkomen (intresten en dividenden) van meer dan 20000 euro per jaar bijeengaart, zal voortaan extra belast worden. Welke spaarproducten komen nu in aanmerking om dit plafond van 20 000 euro te berekenen? In feite zijn dat alle roerende inkomsten, behalve het vrijgestelde deel van uw spaarrekeningen (1830), de jongste staatsbon, coöperatieve aandelen, kapitalisatiebeveks zonder europees paspoort (bvb.de meeste fondsen met kapitaalbescherming) en alle verzekeringsbeleggingen (tak 21 en tak 23 ). Die laatste blijven dus hun gunstig statuut behouden, nl.geen roerende voorheffing als het contract langer is dan acht jaar en 1 dag (of voor tak 23 als er geen gegarandeerd rendement is).
Vooral obligaties, kasbons, termijnrekeningen en kapitalisatiebeveks zijn dus geviseerd. Let wel: als u op uw spaarrekeningen meer dan 1830 euro intresten krijgt, wordt ook dat niet vrijgestelde deel meegeteld om uw plafond van 20 000 euro te berekenen.
Eens dit plafond bereikt, wordt er dus 4% extra roerende voorheffing geheven op de schijf boven die 20 000 euro. Maar toch ontsnappen enkele producten aan die extra belasting (we gaan het toch niet te gemakkelijk maken?): Alle interesten van uw spaarrekeningen boven het vrijgestelde bedrag blijven belast aan 15%. Daar wordt dus geen extra 4% op geheven.Alle spaarproducten die al aan 25% belast worden zoals gewone aandelen of distributiebeveks opgericht voor 1994 worden ook niet meer extra belast. Blijkbaar vindt de regering van Di Rupo 25% al genoeg als belasting…
Hebt u bvb. 20 000 euro interesten uit spaarrekeningen en daarbovenop 3000 euro dividenden van aandelen, dan wordt u toch niet extra belast. Krijgt u 21000 euro uit uw spaarrekeningen en daarbovenop 3000 euro van aandelen, dan wordt u op die schijf van 4000 euro boven het plafond van 20 000 ook niet extra belast. Krijgt u echter 21000 euro uit uw spaarrekeningen en 3000 euro uit obligaties, kasbons en termijnrekeningen, dan zal op die schijf van 3000 4% vermogensbelasting geheven worden.Bent u nog mee?
Denk ook niet te gauw dat u nooit boven dit plafond zal komen. Wie de gewoonte heeft om zich elk jaar uit zijn BVBA dividenden uit te betalen, maakt best eerst een rekensommetje. Ga na wat u dat jaar al als intresten of dividenden hebt opgestreken uit uw beleggingen(uw bank stuurt u daar telkens een attest over) en zorg dan dat u met uw dividenden uit uw bedrijf samengeteld onder dit plafond van 20 000 per persoon blijft.
Ook als u van plan bent om kapitalisatiebeveks die minstens 40% obligaties of vastrentende effecten bevatten, te verkopen die al lang in uw bezit hebt, maakt u best eerst dit rekensommetje. Zeker als u een grote som in zo’n sicav of bevek gestopt hebt loopt de meerwaardebelasting vlug op. Die wordt immers berekend vanaf het jaar van aankoop of vanaf 1 juli 2005 als u die eerder kocht. Soms is het dan beter om die verkoop in schijven te doen: een deel in december van dit jaar en het volgende deel begin januari om te vermijden dat u 25% taks erop moet betalen in plaats van 21%.
Om die vermogenstaks te heffen zal een optioneel systeem uitgewerkt worden. Ofwel geeft u uw bank de toestemming om informatie over uw roerende inkomsten mee te delen aan een centraal meldpunt (bij de Nationale Bank ). De financiële instellingen mogen daarvoor gebruik maken van uw rijksregisternummer (nieuw artikel 322 § 3, laatste lid). Dan moet u niet onmiddellijk de hogere taks betalen. Blijkt dat u over uw verschillende banken gespreid boven dit plafond van 20 000 euro komt, dan wordt dit door het centraal meldpunt aan de fiscus automatisch doorgegeven. De extra taks wordt dan via uw personenbelasting geheven. Bovendien bent u dan verplicht om al uw roerende inkomsten (behalve het vrijgestelde bedrag van 1830 euro van uw spaarrekeningen) aan te geven in uw belastingen.Bye bye bankgeheim dus…
Als u dat niet wenst, dan kan u opteren om direct 25% roerende voorheffing aan de bron te laten afhouden door uw bank. Dan geeft de bank uw gegevens niet door aan het centrale meldpunt en moet u ook zelf uw roerende inkomsten niet aangeven. U kan dan weliswaar zelf via uw aangiftefomulier bewijzen dat die 25% niet verschuldigd was (of slechts gedeeltelijk) en zo die extra taks van 4% recupereren. Maar ook dan moet u uw roerend inkomen kenbaar maken. Wellicht zullen vele gezinnen gewoon die 25% betalen om zo te vermijden dat de fiscus op de hoogte wordt gesteld van hun vermogen. Kwatongen beweren dat dit laatste misschien wel de bedoeling is van de politici…
Monique De Cat – Taksidee