Voor wie nog een rekening in het buitenland heeft is er goed nieuws. Zoals u wellicht weet
moet u die rekening alsook de inkomsten van die rekening (intresten of dividenden) als goede burger opgeven in uw belastingaangifte. U doet dit via deel II van de aangifte onder de rubriek roerende inkomsten. Voor uw rekeningen in België en de dividenden en de intresten die u in België opstrijkt moet dat niet. De bank houdt daar automatisch de roerende voorheffing van af. Die is bevrijdend, wat wil zeggen dat u die inkomsten verder niet meer moet aangeven in uw personenbelasting. U hoeft er dus ook geen gemeentebelastingen op te betalen.
Houdt u echter een rekening aan in het buitenland, dan wordt daar aan de bron geen roerende voorheffing afgehouden. Die inkomsten moet u opnemen in uw aangifte van de personenbelasting. De Belgische fiscus belast u daarop dan aan 15% voor intresten (vanaf januari 2012 aan 21%) of 25% voor dividenden van aandelen. Die inkomsten komen echter bovenop uw andere inkomsten en worden meegeteld om de gemeentebelastingen te berekenen.
Uw buitenlandse roerende inkomsten worden dus hoger belast dan uw Belgische.
Eerder al werd België daarvoor op de vingers getikt, met als gevolg een aanpassing in de aangifteformulieren. Sinds aanslagjaar 2011 (inkomsten 2010) is er een aparte code voor de aangifte van buitenlandse roerende inkomsten uit beleggingen binnen de Europese Economische Ruimte. Op die inkomsten wordt dus geen gemeentebelastingen meer aangerekend.
Maar die aanpassing gaat Europa niet ver genoeg. Ook de roerende inkomsten uit landen buiten de EER mogen niet extra belast worden. Eind november 2011 heeft de Europese Commissie België dan ook officieel verzocht om aan die discriminatie een einde te maken.
We mogen ons dus verwachten aan nog een aanpassing van het aanslagbiljet volgend jaar. Ook op de inkomsten van uw rekeningen buiten de Europese Economische Ruimte zal u dus geen extra belastingen in de vorm van gemeentebelastingen moeten betalen.
Belangrijk om weten is dat de fiscus geen automatische rechtzetting doet van de onterecht geïnde belastingen in voorgaande jaren. Hebt u dus toen onterecht gemeentebelastingen betaald op uw buitenlandse inkomsten, zowel van uw rekeningen binnen als buiten de EER, dan zal u zelf een ambtshalve ontheffing moeten aanvragen. U kan daarvoor vijf jaar in de tijd teruggaan vanaf het jaar van inkohiering van de belastingen. In de loop van 2011 kan u nog een ambtshalve ontheffing vragen voor de belastingen gevestigd vanaf 1 januari 2007. Kijk uw belastingsbrief dus best eens na voor het einde van het jaar of u niet te veel gemeentelijke belastingen werden aangerekend. Vanaf 2012 kan u immers maar terugvorderen voor het aanslagjaar 2008 en zo schuiven we telkens een jaartje op. Een gewoon bezwaar indienen volstaat niet, vermeld dus duidelijk de woorden ambtshalve ontheffing in uw brief.
Monique De Cat – Taksidee