Beloningen van bedrijfsleiders, natuurlijke personen, zijn net zoals deze van werknemers onderworpen aan de bedrijfsvoorheffing. De FOD Financiën heeft echter vastgesteld dat de afdracht van deze bedrijfsvoorheffing niet steeds (correct) gebeurt en wenst op dit aspect vanaf begin 2014 specifieke controles te gaan verrichten en ook sancties op te leggen aan de bedrijven, die in de fout gaan.
Wel krijgen de betrokken ondernemingen nog tot het einde van 2013 de tijd om hun situatie na te kijken en waar nodig te regulariseren door vooralsnog ontbrekende bedrijfsvoorheffing te storten.
Op bezoldigingen van bedrijfsleiders moet bedrijfsvoorheffing berekend worden en deze voorheffing moet aan de fiscus gestort worden binnen een termijn van 15 dagen na het einde van de maand van uitbetaling of toekenning van de bezoldiging.
In de mate waarin de bedrijfsvoorheffing te laag blijkt te zijn (dit is bijvoorbeeld het geval indien men bestuursmandaten in meerdere vennootschappen bekleedt), wordt er een vermeerdering van de belasting berekend, die vermeden kan worden door vrijwillige voorafbetalingen te doen. Het feit dat er voorafbetalingen worden gedaan, ontslaat een onderneming echter niet van de verplichting om de bedrijfsvoorheffing te berekenen en af te dragen.
De bedrijfsvoorheffing moet berekend worden op basis van de officieel vastgestelde schalen van de bedrijfsvoorheffing. Dit is steeds het geval, zelfs wanneer er aftrekposten of belastingverminderingen in de personenbelasting bestaan, zoals een woningaftrek of aftrekbare onderhoudsgelden. In voorkomend geval wordt het teveel aan betaalde bedrijfsvoorheffing achteraf via de aangifte en het aanslagbiljet gerecupereerd. In de rechtspraak werd reeds meermaals bepaald dat het bestaan van dergelijke aftrekposten/verminderingen geen grond is om de bedrijfsvoorheffing reeds aan de bron te gaan verlagen. Deze praktijk is derhalve niet toegelaten.
Beloningen van bedrijfsleiders kunnen ook de vorm aannemen van tantièmes, zijnde bedragen, die de algemene vergadering bij de verdeling van de winst van de onderneming aan bedrijfsleiders toekent. Deze vergoedingen zijn eveneens onderworpen aan bedrijfsvoorheffing. Deze voorheffing is verschuldigd binnen de 15 dagen na het einde van de maand waarin de tantièmes ter beschikking werden gesteld (dit is wanneer de bedrijfsleider effectief over het geld kan beschikken).
Bezoldigingen van bedrijfsleiders natuurlijke personen, moeten elk jaar op een fiche 281.20 vermeld worden. Voor tantièmes moet er eveneens een fiche 281.20 worden opgemaakt voor het jaar waarin de terbeschikkingstelling van de bezoldiging effectief gebeurt. De fiche moet dus niet gemaakt worden voor het boekjaar waarop het resultaat betrekking heeft maar wel voor het jaar van effectieve uitbetaling.
Ook rechtspersonen kunnen de functie van bedrijfsleider uitoefenen. Dergelijke vergoedingen zijn niet onderworpen aan bedrijfsvoorheffing en moeten ook niet op een fiche 281.20 vermeld worden. In voorkomend geval is er een fiche 281.50 nodig, tenzij indien er een factuur werd uitgereikt.
Fouten bij de toepassing van de bedrijfsleiders blijken regelmatig voor te komen en het is derhalve ten zeerste aan te bevelen dat bedrijven hun beloningen in de komende maanden nakijken en waar nodig de vereiste correcties onverwijld uitvoeren.