Wie in België onroerend goed wil kopen, kan zelf op zoek gaan via advertenties in kranten en op het internet, maar het gemakkelijkst is om een immobiliënkantoor binnen te stappen. Vastgoed makelaars vormen immers de tussenschakel tussen de verkoper en u. Zij regelen alle praktische zaken, zoals de huisbezoeken en zij gaan ook na of de verkoper over alle nodige attesten beschikt. De meest noodzakelijke attesten zijn de volgende:
– Het stedenbouwkundig uittreksel met een samenvatting van de gegevens over de stedenbouwkundige situatie.
– Het energieprestatiecertificaat of het keuringsverslag van de elektrische installatie.
– Het bodemattest (voor een huis in het Vlaams Gewest of het Brussels Hoofdstedelijk Gewest)
– Een stookolieattest waaruit blijkt dat de woning over een gekeurde tank beschikt (ndien het pand wordt verwarmd met stookolie).
– Als de woning verhuurd is: een kopie van de huurovereenkomst
De meeste verkopers laten u toe om een optie te nemen op een goed dat u bevalt. Zo krijgt u een paar dagen tot een week bedenktijd om alsnog de beslissing te nemen. Beslist u om te kopen, dan tekent u een koopovereenkomst en betaalt u een voorschot. Dit voorschot is meestal 10% van de koopsom en geldt als waarborg. In België mag u niet cash betalen voor dit voorschot, enkel met bankoverschrijving of met een bankcheque. Ziet u daarna toch af van de aankoop, dan bent u dit voorschot kwijt en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moeten er toch registratierechten betaald worden, alsof de koop werkelijk doorgegaan is. Teken dus niet lichtzinnig een koopovereenkomst!
Tussen het ondertekenen van de koopovereenkomst en het registreren van de koopakte bij de notaris mag wettelijk maximaal vier maanden verlopen. U krijgt pas uw eigendomsakte bij de notaris. Vaak wacht de verkoper ook om u de sleutels te overhandigen tot de definitieve verkoop.
Hou er rekeningen mee dat er naast de vraagprijs van het goed nog bijkomende kosten zijn. De hoogste kosten zijn de zogenaamde notariskosten: de registratierechten of de BTW (voor een woning die minder dan twee jaar in gebruik is), de erelonen en bijkomende kosten voor administratie e.d. (meestal rond de 600 euro). De registratierechten bedragen in Vlaanderen 10% en in de rest van het land 12,5% van de koopsom.
Sluit u een hypothecaire lening af voor de financiering van de aankoop, dan moet ook die lening bij de notaris worden ingeschreven, wat tot bijkomende kosten leidt. Voorzie dus buiten de koopsom toch een kleine 20% aan bijkomende kosten.
Zelfs als u over de nodige financiële middelen beschikt om uw woning zonder lening aan te kopen is het toch interessant om een lening aan te gaan. Een hypothecaire lening geeft u immers een niet onaardige belastingaftrek.
Monique De Cat – Taksidee