In Westerse financiële kringen is het wassen van geld een heikel thema. Elders in deze wereld wordt hier soms heel anders naar gekeken.
Zo kan je een bezoek brengen aan de boeiende Zeniarai Benten tempel (銭洗弁天) in Japan, gelegen in Kamakura in de nabijheid van Tokyo.
Je kan deze tempel gemakkelijk bereiken na een niet al te lange treinrit, gevolgd door een mooie wandeling in de bosrijke heuvelachtige omgeving. De tempelingang zelf is een eerder onopvallende tunnelopening in de rotswand.
Volgens de overlevering werd deze bescheiden tempel reeds zo’n 800 jaar geleden opgetrokken op bevel van Minamoto Yoritomo, nadat een godheid hem hiertoe via een droom had aangezet. De droom verscheen aan hem in het jaar van de slang, meer bepaald in de maand van de slang en ook nog een keer op de dag van de slang. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de tempel later werd toegewijd aan een Boedhistische slangengod en dat er talrijke beeltenissen van slangen in de tempel terug te vinden zijn.
De meeste bezoekers betreden de tempel echter niet via de gang door de rotsen voor de slangen, maar wel voor de traditie van het wassen van geld, waaraan de tempel zijn naam ook dankt (zeniarai betekent wassen van geldstukken).
De traditie wil dat het geld dat men in de zuivere tempelbron wast zal verdubbelen.Dit wassen neemt men dan ook heel letterlijk op. Zo kan men in de tempel gebruik maken van een mandje, waarin men geld deponeert, dat men vervolgens met water kan overgieten.
Bij een bezoek aan de tempel was het dan ook moeilijk om aan de verleiding te weerstaan om via de geldwasserij een toename van de liquide middelen te betrachten. Zo zie je dat het wassen van geld niet steeds in verband gebracht dient te worden met oneerbare praktijken.
Klaar voor verdubbeling:
Mocht dit niet werken kan men toch minstens genieten van de aangename wandeling in deze prachtige omgeving, op zich reeds meer dan de moeite waard.